Zomerweek koordirectie pop en jazz      
15-19 juli 2024

Docenten

Tijs Krammer

Tijs Krammer studeerde lichte muziek zang bij Edwin Rutten aan het Utrechts Conservatorium en vervolgens koordirectie bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was oprichter en dirigent van prijswinnende koren zoals Be Sharp! en Divina. Hij maakte van 2000 tot 2004 deel uit van de a capella-popgroep Montezuma’s Revenge. Hij was dirigent van Leeuwenhart (winnaar van het Nederlands Koorfestival 2008), Vocalicious (winnaar Balk Top-festival in 2011) en wereldmuziekensemble Pangaea (winnaar Balk Top-festival in 2013).

Tijs is docent aan het conservatorium van Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast is hij docent van de opleiding Dirigent Licht Vocaal en van de arrangeercursus die door Balk worden georganiseerd.

Tijs arrangeert voor diverse professionele vocal groups, waaronder Intermezzo,The Gents, Frommermann en Wishful Singing. Hij heeft verscheidene boeken geschreven, onder andere over inzingen, arrangeren en slagtechniek.

Ruben Smits

Ruben Smits studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en koordirectie aan de HKU. Lessen volgde hij onder meer nog bij Kurt Bikkembergs, Béni Csillag en Boudewijn Jansen. Ook deed hij de opleiding Vocal Leadership aan de conservatoria van Rotterdam en Tilburg. In mei 2017 dirigeerde hij koor en symfonieorkest in Mozarts Requiem. In 2018 haalde hij de finale van het Nederlands Koorfestival met vocal group Jammin’ (Amersfoort). Op dit moment is hij dirigent en artistiek leider van vocal group Vivid (Conservatorium Zwolle) en Studio Voices. Daarnaast leidt hij diverse zelf geïnitieerde projecten, zoals Summer Vocals, de Osse Scratchdagen en Pop-up Vocal Projects.

Ruben arrangeert voor popkoor en vocal group, onder meer voor het Nederlands Studenten Kamerkoor, Leeuwenhart, Twelve en het professionele Olga Vocal Ensemble. Zijn koorarrangementen worden uitgegeven en uitgevoerd in binnen- en buitenland. Buiten zijn werk als musicus is hij artistiek directeur van VolKoren.tv, videoplatform voor de Nederlandse koorwereld, en lid van de Youth Committee van de European Choral Association/Europa Cantat.

 

Contact