Zomerweek koordirectie pop en jazz      
15-19 juli 2024

Over de Ward Swingle cursus

Van maandag 15 t/m vrijdag 19 juli 2024 wordt voor de vierde keer de Ward Swingle Cursus gehouden, een zomerweek voor dirigenten in de lichte muziek. De cursus is bedoeld voor studenten aan het conservatorium en personen die al zo’n studie hebben afgerond, maar ook voor gevorderde amateurs die al de nodige ervaring hebben als koordirigent. 

Ervaringen van cursisten

“In 2020 heb ik meegedaan aan de Ward Swingle cursus. Ik was al een jaar of 10 werkzaam als dirigent, maar erg klassiek opgevoed. Ik had daardoor het gevoel, toen ik popmuziek begon te dirigeren, dat ik ‘maar wat deed’, want de klassieke manier van dirigeren is niet de manier voor popmuziek, dat had ik wel in de gaten. Intuïtief had ik mijn manieren gevonden, maar zo’n cursus zou me wellicht verder op weg helpen.

Dat klopte. Tijdens de Ward Swingle heb ik enorm veel inspiratie opgedaan, ben ik erachter gekomen wat ik al kon en waar ik kon groeien. De lessen zijn afwisselend, je netwerk groeit, je krijgt individuele feedback op je dirigeren en je kunt ook nog eens een weekje lekker zingen. Het heeft veel in mij aangewakkerd, dat ene weekje. Ik heb er daarnaast ook nog veel plezier gehad! Dus niet twijfelen. Gewoon doen.”

Merel Heerink, dirigent van Amane en en Au bain Marie (cursist in 2020)

 

“Wanneer je je gereedschapskist als dirigent wilt uitbreiden is de Ward Swingle Cursus een absolute aanrader. Je krijgt, ongeacht je niveau, praktische tools aangereikt die je meteen bij je eigen koren kunt inzetten. In de theorie- en praktijklessen leer je veel door te kijken naar inspirerende docenten en door zelf te dirigeren. Maar je leert ook dankzij de kwaliteiten – of juist fouten – van je medecursisten. Met hen bespreek je tussen de lessen door uitgebreid het leven als koordirigent. Zo leer je tijdens de Ward Swingle Cursus op iedere moment en van iedereen.”

Mathilde van de Veen, dirigent van Lage Dames Hoge Heren en van Jazzkoor Enschede (cursist in 2018)

 

“Dit is de tweede keer dat ik de Ward Swingle Cursus heb gevolgd en met goede redenen: in één week tijd geven Tijs en Ruben een aanzienlijke hoeveelheid aan informatie, waarbij ze zowel aandacht besteden aan individuele ontwikkeling als aan de ontwikkeling van de gehele groep. Persoonlijk waardeer ik het enorm dat er binnen alle lessen veel aandacht wordt besteed aan genre- en stijlkennis en hoe dit toegepast kan worden in de praktijk. Hier kan men als dirigent van een koor in de lichte muziek direct mee aan de slag.

Ook is het fijn dat je zelf onderdeel bent van een goed zangensemble samen met andere cursisten. Conclusie: je ontwikkelt niet alleen je vaardigheden als koordirigent, maar je ontwikkelt ook jezelf als musicus.”

Roline Zieverink, dirigent van Firma Vocaal en The Joy (cursist in 2019)

 

“De Ward Swingle Cursus heeft mij geleerd effectief te repeteren: met minder energie een veel beter resultaat behalen, zowel technisch, creatief als muzikaal. Hoe verwoord je in een korte zin precies wat je wilt van je koorzangers? 

En wat is het heerlijk om vijf dagen lang op je eigen niveau zelf koorzanger te zijn! Ik ben er volgend jaar weer bij.”

Anja van Lierop, dirigent van Karmanath (cursist in 2019)

 

 

“Alle facetten van het dirigeren komen hier aan bod. Je krijgt hier de kans om voldoende te dirigeren, en positieve feedback te krijgen van leraren en cursisten. Twee fantastische docenten die alle kneepjes van het vocal pop en jazz beheersen. Dit is een cursus die je laat inzien wat je sterke en mindere kanten zijn. Prachtige locatie: rustgevende omgeving, mooie lokalen met piano, ruime leslokalen voor de groepslessen. Een slotconcert waarin je kan tonen wat je de afgelopen week hebt bereikt, dat is een enorme troef.”

Johan de Lombaert, dirigent van Just for Fun uit Mechelen (cursist in 2018)

 

Contact