Zomerweek koordirectie pop en jazz

Over de Ward Swingle cursus

Van 22 t/m 26 juli 2019 wordt voor de tweede keer de Ward Swingle Cursus gehouden, een zomerweek voor dirigenten in de lichte muziek. Een week lang werk je onder leiding van top-docenten aan je vaardigheden als dirigent. De cursus is bedoeld voor studenten aan het conservatorium en personen die al zo’n studie hebben afgerond, maar ook voor gevorderde amateurs die al een flinke ervaring hebben als koordirigent. We hebben plaats voor vijfentwintig deelnemers.

De Ward Swingle Cursus is een initiatief van Stichting Close Range.

Waar komt de naam vandaan?

De Ward Swingle Cursus is vernoemd naar de muzikaal leider van de toonaangevende vocal group The Swingle Singers. In de jaren zestig werd deze groep beroemd met Jazz Sebastian Bach, waarbij Bach werd uitgevoerd met een prettige swing feel en scat-klanken. In de jaren zeventig en tachtig zong de groep a cappella een scala aan stijlen, veelal gearrangeerd door Swingle zelf. Ward Swingle stierf in 2015 op 87-jarige leeftijd.

Ervaringen van cursisten

“Wanneer je je gereedschapskist als dirigent wilt uitbreiden is de Ward Swingle Cursus een absolute aanrader. Je krijgt, ongeacht je niveau, praktische tools aangereikt die je meteen bij je eigen koren kunt inzetten. In de theorie- en praktijklessen leer je veel door te kijken naar inspirerende docenten en door zelf te dirigeren. Maar je leert ook dankzij de kwaliteiten – of juist fouten – van je medecursisten. Met hen bespreek je tussen de lessen door uitgebreid het leven als koordirigent. Zo leer je tijdens de Ward Swingle Cursus op iedere moment en van iedereen.”

Mathilde van de Veen, dirigent van Lage Dames Hoge Heren en van Jazzkoor Enschede (cursist in 2018)

“Alle facetten van het dirigeren komen hier aan bod. Je krijgt hier de kans om voldoende te dirigeren, en positieve feedback te krijgen van leraren en cursisten. Twee fantastische docenten die alle kneepjes van het vocal pop en jazz beheersen. Dit is een cursus die je laat inzien wat je sterke en mindere kanten zijn. Prachtige locatie: rustgevende omgeving, mooie lokalen met piano, ruime leslokalen voor de groepslessen. Een slotconcert waarin je kan tonen wat je de afgelopen week hebt bereikt, dat is een enorme troef.”

Johan de Lombaert, dirigent van Just for Fun uit Mechelen (cursist in 2018)